domingo, 28 de septiembre de 2008

D'11... i llavors el Barça

Hem guanyat d'11 punts. He jugat força millor que la setmana passada (almenys he tingut sensacions molt més bones). L'equip, però, encara està verd. El pavelló ple a vessar (haurem de fer-hi ampliacions, jeje).

Després del partit uns quants hem anat a sopar. Feien Espanyol
vs. Barça per la TV. Pel que porto veient des dels últims partits és el següent:
A) El Barça no aprofita prou el contraatac, fet que l'obliga a parar el joc. Això provoca que l'equip contrari es replegui i per tant, el Barça hagi de atacar contínuament emprant un joc de posició.
B) L'atac de posició és altament ineficaç. A més és summament perillós ¿Per què? Amb l'atac de posició, en futbol, es busca tenir un control constant tant del moviment de la pilota com dels jugadors. Això fomenta un joc ordenat i per tant, força previsible. En aquest sentit, un atac posicional força al defensor a organitzar-se, també, de forma posicional. I en futbol, defensar és més fàcil que atacar -El futbol és un joc sumament imprecís-. I un atac posicional contra una defensa posicional té més números de perdre. En el Barça això resulta ser summament evident: el 1º gol ha estat de contraatac-rebot i el segon de penalti (certament dubtós); cap de jugada posicional.
C) El que està ajudant al Barça a tirar endavant no és el joc de posició, sinó les jugades d'estratègia a pilota parada. Només amb l'atac de posició el Barça no s'hauria menjat ni un rosco.
D) El Barça considera que jugar bé consisteix en atacar de forma posicional (així pot arribar a tenir índex de posició de més del 70%) . Però això és en gran mesura una mentida que s'ha gestat en el sí del Barcelonisme des de fa uns pocs anys ençà. Em sembla a mi que jugar bé és fotre un 5 a 0. En aquest sentit, tenir més o menys la pilota no implica dominar el partit (Si en Puyol, per exemple, és el jugador del Barça que ha tocat més la bola, encara que el Barça hagi tingut un 80% de possessió no es jugar bé -Això és el que passava amb el Barça de les 2 darreres temporades).
E) L'atac de posició ha de ser més un recurs que un estil de joc. Com ja he dit, la posició fa que es jugui de forma força previsible i un bon atac consisteix precisament en crear el caos entre la defensa, tot obrint-li escletxes.
F) És més fàcil que el Barça faci un molt bon partit tenint possessions del 55-60 %, que del 70-80%.
G)Un índex del 70-80% indica que el Barça ha jugat pràcticament tot el partit al mateix ritme -al mateix rollo-, i així no crees caos. Crear caos consisteix, precisament, en imposar canvis de ritme en el joc. Donar la iniciativa del joc al contrari de tant en tant -deixant-lo que s'estiri i es confiï-, és, també, una estratègia per llavors, trencar-lo pel mig. Però s'ha de ser molt bo per permetre's el luxe de jugar amb el contrari d'aquesta forma, és a dir, a plaer.
H) Mentre el Barça porti el logo d'Unicef a la samarreta li costarà guanyar trofeus. Es potencia una mentalitat que afecta negativament el rendiment de l'equip.
I) En Valdés juga enganxat als pals i això perjudica la coordinació de totes les demés línies de l'equip.
J) El Barça ha d'aprendre a intimidar més del contrari i, també, a camalar més a l'àrbitre. Però sembla ser que pretén ser neutral en aquests temes! Això el Madrid ho fa molt bé; i certament han guanyat moltes coses així. I és que els partits no es guanyen simplement 'jugant bé' i anant de bon nens. S'ha de ser il·lús per creure-ho. Avui mateix, a la recta final del partit el Barça ha tingut a l'àrbitre a favor, i això li ha donat 3 punts d'or (suposo que l'incident de la grada hi ha influït força en la decisió del penal).






No hay comentarios: